Floogees Home Floogees Show Floogees Foto's/Filpmjes Lindy Hop Floogees Contact Floogees Links Floogees Gastenboek

Lindy Hop

Lindy Hop is in de jaren '20/'30 van de vorige eeuw onder zwarte Amerikanen onstaan uit de Charleston en tapdans. Het is een partnerdans die vooral werd gedanst op 'swing'-muziek, maar ook op andere vormen van jazzmuziek. De naam 'Lindy Hop' is afgeleid van de eerste transatlantische vlucht van Charles Lindbergh, die in 1927 voor het eerst van Amerika naar Frankrijk vloog. Deze moedige vlucht werd 'Lindy's Hop', gemoemd: Lindy's 'sprongetje' over de oceaan.

 

Toen de danser 'Shorty' George Snowden - een van de 'uitvinders van Lindy Hop - op een avond in de Savoy Ballroom

in Harlem werd gevraagd hoe zijn dans heette, antwoordde hij "I'm doin' Hop, the Lindy Hop".

 

Lindy Hop is vooral een 'swingdance', een dans op de swingmuziek uit de jaren '20-'40. Denk aan wereldberoemde jazzlegendes uit die tijd, zoals Benny Goodman, Count Basie, Ella Fitzgerald en natuurlijk Louis Armstrong. Echt groot werd Lindy Hop tijdens de 'Big Band Era' van de jaren '30, toen ook steeds meer blanken de dans overnamen. Zij ontwikkelden echter een eigen stijl die bekend is geworden als de 'Jitterbug'.

 

In de jaren '40 en '50 ontstond de 'be-bop' jazzstijl, terwijl de populariteit van Bigband-muziek daalde. Op

be-bop muziek bleek het vrijwel onmogelijk om Lindy Hop te dansen en geleidelijk raakte de dans uit de mode. In plaats daarvan kwam de Rock 'n Roll-muziek en -dansen op. Tot er begin jaren '90 onder een geheel nieuwe generatie dansers opnieuw interesse ontstond voor deze energieke dans. Sinds die tijd is Lindy Hop overal ter wereld weer enorm populair, met workshops, cursussen en 'tea dances': dansfeesten die beginnen rond theetijd (ongeveer 16.00 uur).

 

Een uitgebreide, zeer gedetailleerde geschiedenis van Lindy Hop is te vinden op  de site van de Kansas City Lindy Hop Society: http://www.kclindyhop.org/history_a.htm

 

Een beroemd stukje Lindy Hop-dansen komt uit de film 'Hellzapoppin', uit 1941. Hierin zien we 'Whitey's Lindy Hoppers', met onder andere Frankie Manning.


Lindy Hop-clip uit de film Hellzapoppin' (YouTube)